KAPUS SZEMMEL BLOG

Király Gábor nyomdokában

Király Gábor öröme

Király Gábor öröme

2016. november 15. Az utolsó olyan mérkőzés, amelyen láthattuk a legendás “mackónadrágost” válogatott mezben, a nemzeti 11 kapuját őrizni. Ezzel a nappal hivatalosan is elbúcsúzott a válogatottól Király Gábor. Labdarúgó karrierjét megkoronázta a nyári Európa-bajnoksággal, ahol újfent bizonyította zsenijét, történelmet írt, és egész Európa megemelhette kalapját előtte. Utoljára. Visszavonulásával egy komoly feladatot adott az utókornak, kiknek nem lesz egyszerű dolguk, ha a nemzet “mackónadrágosa” nyomdokaiba akarnak lépni. A Kapus Szemmel Blog következő bejegyzésében sorra veszi azokat a kapusokat, akiknek lehetősége lehet betölteni az űrt, amit Király Gábor hagyott maga után.

Király Gábor a maga idejében úttörő kapusnak számított. Kiemelkedő kapus-technikájára és átlagon felüli gyors lábmunkájára már korán felfigyeltek Németországban. Nagyon kevés labda jött ki róla karrierje csúcsán, lábbal való játékán rengeteget javított angliai időszaka, így már nemcsak kézzel tudta megjátszani hajszálpontosan társait, hanem lábbal is meg tudta tenni ugyanezt. Gyorsasága ugyan megkopott az évek során, és már több labda jött ki róla, de karizmája, vezetői képessége a mai napig megnyugtatja csapatát, csapatának szurkolóit. Az Eb-selejtezőkön, és a norvégok elleni pótselejtezőkön nyújtott teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a franciaországi Eb-n pedig nemcsak elképesztő bravúrjaival – gondolok itt De Bruyne szabadrúgására -, illetve vezérszerepével vívta ki a tiszteletet, hanem közönségszórakoztató megmozdulásaival is, amelyeket hetekig ismételgettek a nemzetközi sajtóban. A svéd “B csapat” ellen komoly sérüléssel is bizonyította, hogy miért ölthette magára 108 alkalommal a címeres mezt. Kik lehetnek azok a kapusok, akik betölthetik az általa hagyott űrt?

Bogdán Ádám (balra) és Dibusz Dénes (jobbra)

Bogdán Ádám (balra) és Dibusz Dénes (jobbra)

Kezdjük a sort azzal a személlyel, akinek korábban lehetősége volt hosszabb ideig a magyar nemzeti 11-ben kezdőként megmutatni tudását. Bogdán Ádám válogatottbeli pályafutásának voltak jó, és kevésbé jó mérkőzései – elég csak a TrollFoci-legendává vált holland 8-1-re gondolni. Amikor a Bolton csapatának kapuját védte, rengeteg esetben bizonyította zsenijét, ám sajnos egy-két liverpooli mérkőzése során komolyabbat hibázott. Liverpooli negatív időszakának és a válogatottbeli kijelentésének köszönhetően nem számít rá Bernd Storck kapitány, valószínűleg nem lesz több esélye visszatérni.

A most következő kapusnak is volt alkalma megmutatni saját tudását a magyar válogatott kapujában, Pintér Attilánál kapta meg első behívóját, ám Dárdai Pál irányítása alatt mutatkozhatott csak be. Dibusz Dénes a 2015-16-os bajnokságban folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, rengeteg mérkőzést hozott csapatának hol bravúrjaival, hol magabiztosságának köszönhetően. Ennek eredményeként került be a válogatott kapujába, és utazhatott el az Európa-bajnokságra. Azonban amennyire szárnyalt az elmúlt idényben, annyira nem sikerült neki jól ez a bajnokság eddig. Nem érződik rajta az a magabiztosság, ami eddig őt jellemezte. Ennek ellenére is stabil tagja a magyar keretnek.

A 2009-es U20-as korosztályos Világbajnokság magyar hálóőrei

A 2009-es U20-as korosztályos Világbajnokság magyar hálóőrei

Egy kicsit most visszautazunk az időben. 2009-ben ugyanis a magyar U20-as csapat bronzérmet szerzett a korosztályos világbajnokságon. A válogatottban két 1990-es és egy 1991-es születésű kapus kapott helyet, most róluk fogok egy-két szót ejteni. Kovácsik Ádám volt annak a válogatottnak a legfiatalabb tagja, hiszen mindössze 17 éves volt, ám már az olasz Reggina színeiben játszott, így elhívták a két évvel idősebbek közé, igaz, csak harmadik számú kapusként. Jelenleg a Videoton csapatának kapuját védi hol kevesebb, hol több sikerrel. Látványos kapusról beszélhetünk esetében, aki képes mindenkit ámulatba ejteni bravúrjaival, viszont a gyermeteg hibák ugyanúgy jellemzőek rá. A felnőtt válogatottban eddig még nem kapott szerepet, és ahhoz, hogy ez megtörténjen, sokkal megbízhatóbb kapussá kell válnia.
A második számú kapus Megyeri Balázs volt a bronzos csapatban. Neki is megvolt a lehetősége fiatalon külföldön szerencsét próbálni, ám nagyon hamar hazatért a Bristol City csapatától, 18 évesen. 2 esztendőt töltött el a Ferencváros csapatánál, ahol meghatározó alakká nőtte ki magát fiatal kora ellenére, ennek köszönhetően a görög Olimpiakosz leigazolta őt. Eleinte ott is bizonyította, miért szerződtették, viszont Roy Carroll érkezésével kikerült a csapatból, és onnantól kezdve nem nagyon játszott sem a görög sztárcsapat, sem következő állomáshelye, a Getafe színeiben. Jelenleg a német másodosztályú Greuther Fürth csapatánál megkapta a játéklehetőséget, amire hosszú évek óta vágyott. Ha sikerül visszaszereznie mérkőzésrutinját, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy nem csak tartalékkapusként fognak számolni vele a felnőtt válogatottnál.
Az U20-as vb magyar sztárjai között volt, és a legendás román hálóőrhöz, Helmuth Duckadamhoz hasonlították tizenegyesölő teljesítménye miatt, jelenleg is ő a magyar felnőtt válogatott első számú kapusa. Magasságával, fizikumával, lábbal való játékával arról biztosítja a szurkolókat, hogy ő lehet a következő Király Gábor. Gulácsi Péter kacifántos pályafutással büszkélkedhet, korán került külföldre, ahol azonban nem tudta megmutatni tehetségét többek között egy olyan típus hibának köszönhetően, amely jelenleg is hibáinak forrása, és nem csak nála, de az általam említett kapusoknál mind megjelenikerről a “jelenségről” egy későbbi bejegyzésben fogok említést tenni. Jelenleg a német első osztályban szereplő RB Leipzig csapatának kapuját őrzi klubszinten, és ami bizalomra adhat okot sok szurkolónak, egészen jó teljesítményt tudott nyújtani néhány mérkőzést leszámítva. Jelenleg ő a legjobb magyar kapus, és ennek is köszönhetően megérdemelten viseli az 1-es mezt Király Gábor után.

Demjén Patrik, a jövő nagy reménysége

Demjén Patrik, a jövő nagy reménysége

Van azonban egy olyan fiatal kapus, aki magabiztos teljesítményével felhívta magára az én, és más szakmabeli ember figyelmét. Demjén Patrik jelenleg ugyan az MTK második csapatában véd, ám az U19-es Eb-selejtezőkön számomra az egyik legfontosabb láncszem volt, és teljesítményével ezt be is bizonyította. Magasan képzett kapusról van szó, aki az indításokat szinte mezőnyjátékosként képes kítűnően megoldani. Ha megkapja egyszer a lehetőséget az MTK első csapatánál is, hamarosan ott fog Bernd Storck szövetségi kapitány ajtaján kopogtatni a behívójáért. (Megjegyzés: Az idei téli átigazolási időszakban Demjén Patrik az NB II-ben szereplő Dorog csapatához került.)

A Kapus Szemmel Blog TOP3 rangsora a bejegyzésben szereplő kapusok alapján:

I. Gulácsi Péter
II. Dibusz Dénes
III. Megyeri Balázs

Akikre érdemes lesz figyelni a közeljövőben:

Demjén Patrik

Akiknek kevés esélye lesz Király Gábor örökébe lépni:

Kovácsik Ádám, Bogdán Ádám

Gulácsi és Demjén lehet a következő nagy magyar kapus

Gulácsi és Demjén lehet a következő nagy magyar kapus

Végezetül szeretném összegezni gondolataimat. Véleményem szerint két olyan kapusa van Magyarországnak, akiknek reális esélye lehet olyan magasságokba emelkedni, mint Király Gábor. Gulácsi az, aki jelenleg megörökölte Gábortól az egyes számú mezt, viszont abban az esetben, ha Demjén Patrik magasabb szinten is bizonyítani tudja tehetségét, komoly versenytárs lehet. Király igen magasra helyezte azt a bizonyos lécet, és az is biztos, hogy még egy olyan jelenség, mint ő, nem lesz több a labdarúgás egyetemes történelmében. Kiváló válogatott karriert zárt le azzal a bizonyos Svédország elleni mérkőzéssel, azonban ennek a két fiatalembernek – Gulácsi Péternek és Demjén Patriknak – esélye lehet Király Gábor nyomdokaiba lépni.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!