KAPUS SZEMMEL BLOG

Király Gábor nyomdokában

Király Gábor nyomdokában nyitókép 2016. november 15. Az utolsó olyan mérkőzés, amelyen láthattuk a legendás “mackónadrágost” válogatott mezben, a nemzeti 11 kapuját őrizni. Ezzel a nappal hivatalosan is elbúcsúzott a válogatottól Király Gábor. Labdarúgó karrierjét megkoronázta a nyári Európa-bajnoksággal, ahol újfent bizonyította zsenijét, történelmet írt, és egész Európa megemelhette kalapját előtte. Utoljára. Visszavonulásával egy komoly feladatot adott az utókornak,… Tovább »

Kapusok egy csapatban – a rivaldafény két oldala

Kapusok egy csapatban - a rivaldafény két oldala Sosem egyszerű egy vezetőedző dolga, amikor meg kell neveznie azt a kapust, aki a csapat kapuját védi, vagy éppen a kispadon kap helyet, legrosszabb esetben pedig azt a kapust, aki a lelátóról kénytelen szurkolni társainak. Ha két azonos képességű kapus van, akkor felosztják a szerepeket – van, aki a bajnokságban véd, van, aki a kupasorozatban… Tovább »

A kapu másik oldalán

A kapu másik oldalán - kép “Miért lettél kapusedző? Nem furcsa számodra, hogy egyik pillanatban a kapuban, a következőben pedig a kapu másik oldalán állsz, segítve a fiatal kapusok fejlődését?” Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombáznak szülők, csapattársak, edző- és kapuskollégák. Anno, amikor elkezdtem pályafutásomat kapusként, tudtam, egy napon én is kapusokkal fogok foglalkozni. Később a poszt iránti szeretetem, szenvedélyem, alázatom,… Tovább »

Milyen is valójában a tradicionális magyar kapusstílus?

Grosics stílusa vagy Bicskei elmélete, avagy melyik a tradicionális magyar kapusstílus? Az elmúlt héten volt egy nagyszerű beszélgetésem Wágner Gáborral, amelynek végén egy kérdés nem hagyott nyugodni. Mindenhol azt hangoztatják, hogy Grosics Gyula volt az első olyan kapus, akire jellemző volt, hogy az ellenfél indításait olvassa, bátran kijön a kapujából, mindkét lábbal képzett, megelőzve korát egy olyan stílusban védett, amelyre nem volt nagyon példa. Ezzel szemben… Tovább »

Kapusok egy csapatban, avagy küzdelem az 1-es mezért

Kapusok egy csapatban főcímkép Sziasztok! Egy olyan témáról fogok most írni, ami napjaink focijának köszönhetően egy hatalmas változáson esik át. Ez a téma a “Küzdelem az 1-es mezért” címre hallgat. Régebben tényleg arról volt szó, hogy a kapusok között egy úgynevezett “harc” alakult ki azért, ki az első számú kapus, aki hétről-hétre védi csapata kapuját, és ki az a… Tovább »

“Neuering”, avagy a “jövő kapusa” stílust mennyire befolyásolja a csapat stílusa

Sziasztok! Manuel Neuer. A név, amely megosztja mind a szakembereket, mind a hétköznapi nézőket. Először úgy igazán a 2014-es világbajnokságon mutatott stílusa és teljesítménye volt az a furdolópont, amikor az emberek elkezdtek róla beszélni. Innen ered a “Neuering” kifejezés is. De ez mit is takar igazából? Egy olyan védési stílusról beszélhetünk, amely nem csak a… Tovább »

A kapusok lélektana III.

A kapusok lélektana, avagy mennyire fontos a pszichológia ezen a poszton – harmadik rész A kapusok lélektana sorozat mostani részében megpróbálom elvezetni az olvasót a kapusok lelkébe, miként élik meg a kapusok az adott szituációkat mentálisan, hogyan próbálnak túllépni azokon a megpróbáltatásokon, amelyek őket érik akár egy mérkőzésen, egy tornán, vagy éppen egy edzésen. Kicsit… Tovább »

A kapusok lélektana II.

A kapusok lélektana, avagy mennyire fontos a pszichológia ezen a poszton – második rész   Sziasztok! Folytatódik a témakifejtés posztok sorozata. Második részként az előző ilyen témakifejtésem folytatását tűztem ki. A mai posztban kitérek bizonyos szituációkra, amelyek jellemezhetik kapusaink adott lelki állapotát, mik mehetnek a kapusok fejében ilyenkor, illetve mit ajánlok én megoldásként, hogy a… Tovább »

A kapusok lélektana

A kapusok lélektana, avagy mennyire fontos a pszichológia ezen a poszton Sziasztok! Jól olvassátok, ez a különleges posztom, egy úgynevezett témakifejtés egy szerintem fontos témával kapcsolatban: A kapusok lélektana. Ezt a címet adtam ennek témának. Próbálkozok minden hónapban egy ilyen jellegű posztot megosztani veletek, olvasókkal, amiben leírom tapasztalataimat és érzéseimet egy adott témában. A kapusok… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!